Sunday 9 October 2016

5 Things I Miss about Studying at Swedish University

Some of you know that I've spet one semester in Gothenburg, Sweden. Now when I'm already back in the Czech Republic I've realised that I miss a couple of things that I got used to while studying at the University of Gothenburg. 
Čeština níže...


1. Calling teachers with their first names
In Sweden you call teachers with their first name. Not only it is really nice and it brings you closer to the teacher, it also makes everything less stressful. Here, in the Czech Republic, you always have to use the right title in front of the teacher's name and it can be a bit confusing when there are more of them. I'm sure you can imagine that stress we all have before writing an email (it takes a lot of courage to press "Send"). I don't want to make it sound like I didn't have to show respect to the teachers in Sweden, we all did, it's just doable without tons of titles as well.

2. Less time spent in school

You're gonna say - hey, of course you liked that you didn't have to go to school! True. But it's not how you imagine it which I'll show you in next points. I usually had school twice (at the beginning 3 or 4 times but that was because I had a bit different semester) a week, always one class (which usually took 2 hours!) Not much right? Specially compared to school in the Czech Republic where we have many more classes, sometimes you spent whole day in school (but I can't complain, my faculty is pretty fine when it comes to the schedule, but some of my friends go to school for many hours a day five times a week!)

3. Exams 4x during the semester
Yeah, you read it right! In Sweden you always have just one (or two) courses during one period, then you have exams and you start another period with new courses. I liked it way more than studying many subjects throughout the semester all together and then having exams in the final month of all of these subjects as we do in the Czech Republic. Here you always focus on one or two subjects so you learn it better.



4. Essays!
Before I went to Sweden I've never written real essay! We usually write tests or there are oral exams and I don't really count those short papers at high school where I only had to sumarize information. So when I came to Sweden and I got to write essay where I should explain my opinion and usually I also had to come up with a theme myself, I felt quite lost. But in the end I got into it and I liked to be creative and express my opinion. It also made me less stressed about writing bachelor thesis! I know that there are facoulties in the Czech Republic where people wrote essays and all I can say is: good, that's what really teaches you something! We all know that we usually forget everything after we finish writing a test anyway!

5. Online library
I have to admit that I didn't dig deep to find out what our online library offers here at my faculty in the Czech Republic but since I don't even know whether there is one, not much I guess. At the University of Gothenburg there were many books for our courses online and other sources we needed as well. With our GU library membership we also could read online sources from libraries around the world! Everything was so easy and quick!

And what about you, have you ever studied abroad? Do you see any differences compared to you home country? :) Let me, please, know in comments!

**************************

Někteří z vás vědí, že jsem strávila jeden semestr ve Švédsku, konkrétně v Göteborgu. Teď, když už jsem zpátky v ČR, si uvědomuji, že mi některé věci ze studentského života ve Švédsku chybí.

1. Oslovování učitelů křestními jmény
Ve Švédsku se učitelé, i na univerzitách, oslovují křestními jmény. Nejen, že je to příjemné a tak nějak vás to k učiteli přiblíží, ale také je to méně zneklidňující. Tady v ČR musíme učitele vždy oslovit správným titulem, což může být někdy docela oříšek, zvlášť pokud jich má daný člověk víc. Určitě si umíte představit, jak vystresovaní jsme, když posíláme email učiteli (chce to docela kuráž, aby člověk klikl na ,,Odeslat"). Nechci ale, aby to znělo, jako že jsme učitele ve Švédsku nerespektovali, naopak. Jen to všechno jde i bez té hromady titulů...



2. Méně času ve škole
Teď si říkáte - nojo, samozřejmě, že se ti líbilo, že nemusíš být ve škole! Pravda. Ale není to úplně tak, jak si myslíte, což vám vysvětlím v následujících bodech. Většinou jsem měla školu dvakrát týdně, vždy jednu přednášku (která většinou trvala dvě hodiny!). To není moc, co? Hlavně když to porovnáme s univerzitami v Čechách, kde máme denně několik předmětů, někdy ve škole trávíme i celý den (ale zrovna já si nemůžu stěžovat, na naší fakultě si rozvrh skládáme sami a nic hrozného to není, oproti některým mým kamarádům, kteří tráví ve škole několik hodin 5 dní v týdnu)!

3. Zkouškové 4x za semestr
Jo, čtete správně! Ve Švédsku máte vždy jeden předmět, který (většinou) měsíc studujete a pak přijde závěrečná zkouška. Poté začnete studovat další předmět a za měsíc přijde další zkouška, a tak to jde stále dokola. Tenhle systém mi vyhovuje daleko lépe než ten, který máme v Čechách, tedy že celý semestr studujeme několik předmětů najednou a na konci se ve zkouškovém období topíme ve zkouškách. Myslím si, že tady se navíc díky tomu, že se člověk soustředí jen na jeden či dva předměty, naučí víc. 

4. Eseje!
Než jsem odjela do Švédska, nikdy jsem nepsala opravdovou esej! Na univerzitě většinou píšeme testy, nebo máme ústní zkoušky (a referáty ze střední opravdu nepočítám). Když jsem tedy ve Švédsku zjistila, že většina zkoušek probíhá formou esejí, měla jsem z toho strach. Většinou jsme si téma měli vybrat sami, což mě děsilo ještě víc. Na naší fakultě po nás chtějí sice samostatnost, zkoušky ale máme předem dané. Nakonec jsem se do toho ale dostala a to kreativní tvoření se mi zalíbilo. Pokud jste tedy na fakultě, kde se esejím věnujete víc, je to opravdu dobře. Mně to třeba pomohlo nebát se bakalářky, protože mě to naučilo pracovat s prameny a hlavně, prostě psát.



5. Online knihovna
Přiznám se, že jsem po tom, co naše online knihovna na fakultě v ČR nabízí, moc nepátrala. Protože ale ani doteď nevím, jestli nějakou máme, asi toho moc nebude. V Göteborgu jsme měli online mnoho knížek k našim kurzům a pak samozřejmě i spoustu dalších. S heslem do univerzitní knihovny jsme se navíc mohli dostat do mnoha dalších online knihoven univerzit po ceĺém světě! Na tento rychlý a jednoduchý přístup k informacím jsem si opravdu zvykla!

A co vy, studovali jste někdy v zahraničí? Bylo to odlišné od toho, jak to probíhá u nás? Napište mi o tom do komentářů, moc ráda si je přečtu :))

8 comments:

  1. Sometimes I miss it too! Such great times, right?
    xo,
    Maca

    ReplyDelete
  2. It's been so long since I've been at school. I used to love it and wish I could go back in time in a heartbeat!

    ReplyDelete
  3. Czech sound so much like my home country, India. In India we have exams all the time. Thers is so emphasis on memorization. We never have to write essays much.
    Sweden sounds like a wonderful place to study! :-)

    ReplyDelete
  4. Czech sound so much like my home country, India. In India we have exams all the time. Thers is so emphasis on memorization. We never have to write essays much.
    Sweden sounds like a wonderful place to study! :-)

    ReplyDelete
  5. Amazing post, I´m also planning to go to study abroad, and I´m considering Sweden too, so thanks for this article. The points are interesting, and since school system in Slovakia is almost the same as in Czech Republic, i would like to have that "essays style" more than stressful exams, so I can express myself more :)

    Ally,
    www.inspo-book.blogspot.com

    ReplyDelete
  6. You miss writing essays? hehe. Totally makes sense though - I love writing so I never minded those assignments!!

    ReplyDelete
  7. some of these things are the reason I love university/college over school, i get to call my tutors by their first names, we don't spend a lot of time in scheduled lessons and the assignments are split up over the course of the year. it makes learning a lot more enjoyable as it's less stressful :)

    ReplyDelete
  8. Myslím, že ten systém by mi vyhovoval. Nesnáším, když musím trávit spoustu času ve škole, protože jsme snad jediná škola, co má povinné přednášky. A líbí se mi i ten systém zkoušek jednou za měsíc. Je pro mě těžké naučit se během jednoho měsíce třeba pět úplně jiných předmětů.

    ReplyDelete