Monday 22 August 2016

NotSittingOnMyAssThisSummer: Trip to Budapest, Hungary

V červnu jsem spolu se svými kamarády z Erasmu cestovala po Evropě a jednou z našich zastávek byla Budapešť, hlavní město Maďarska. I když je to už trošku déle, co jsem se z cest vrátila, pořád vám chci alespoň ukázat fotky a podělit se o zážitky (a to i přes to, že jsem si s sebou nezvala foťák - v tomto článku jsem vysvětlovala proč).
English below...



Do Budapešti jsme se z Prahy vydali vlakem a po odpoledním příjezdu a ubytování (dopočuju airbnb, ceny sice nebyly zas o tolik nižší, ale za to najdete opravdu skvělé podmínky a hlavně lokality bytů v centru :)) jsme hned vyrazili na hlavní náměstí, abychom společně s Maďary sledovali fotbalový zápas Maďarska ve skupině Eura. Večer jsme společně s celým národem oslavili historickou výhru národního týmu v několika hezkých barech :)

Další den jsme se u baziliky svatého Štěpána přidali k free walking tour, abychom si prohlédli nejznámější památky a dozvěděli se něco o Budapešti. O konceptu free walking tour jsem psala více už v článku o výletu do Bratislavy, a i tentokrát tenhle způsob poznávání města doporučuji. Díky prohlídce uvidíte všechny známé památky, až na jedinou, budovu maďarského parlamentu.
A protože jsme se nikam nehonili, na tuto opravdu krásnou budovu jsme se zašli podívat až další den. Odpoledne se pak ještě někteří z nás vydali do slavných termálních lázní. V tomto jsme dali na doporučení naší průvodkyně, abychom nechodili do těch nejznámějších a vám bych doporučila se tímto řídit :)
Ještě mezi tím jsme ale stihli oběd ve velkém tržišti, kde koupíte snad opravdu všechno. My se tam vydali ale právě za typickým maďarským jídlem, ze kterého si zaručeně nebudete moci vybrat :)

Tipy:
  • Budapešť je velká, ale pokud vás netlačí čas, dá se projít pěšky (tím lépe, když bydlíte v centru, podobně jako my)
  • My Češi sice hodně maďarských pokrmů známe, stejně se ale vyplatí zajít si na ty pravé, maďarské (navíc jsou často v různých stáncích nebo právě na trzích, takže i oproti cenám v restauracím ušetříte) - seznam trhů v Budapešti (většina z nich vypadá téměř stejně a nejdete na nich i stejné věci, takže vybírejte předně podle místa)
  • Přidejte se k free walking tour - dozvíte se mnoho informací o maďarské historii a samozřejmě o Budapešti, klidným tempem si projdete důležité památky a dostanete tipy, kam se zajít najíst či vykoupat :))
  • Zajděte na drink do jednoho z mnoha barů pod zemí (sklepních) - atmosféra je tam opravdu skvělá :)
  • Když se vám nebude chtít šlapat na Jánošův kopec, ze kterého je krásně vidět na celou Budapešť, stačí, když v rámci free walking tour vyšlápnete schody k Budínskému hradu - Budapešť je jinak placatá, a tak vám tento výhled bude úplně stačit :)
Nejoblíbenější moment výletu:
  • Společné sledování fotbalového zápasu, kdy jsme s domácími skandovali "Ria, ria, HUNGARIA!" Za celé tři týdny jsme domácích zápasů sledovali hned několik v několika státech Evropy, ale v Budapešti byla atmosféra nejlepší :)
V Budapešti se mi líbilo, i když se přiznám, že mi občas přišla opravdu špinavá a neupravená. A hodně mě zarazil žalostný výběr potravin v normálních supermarketech... Ale na druhou stranu, abych Budapešť jen nekritizovala, je to opravdu živé město, restaurace a bary na každém rohu, takže kdo má po celodenním chození víc energie, určitě si večery může ještě pořádně užít :)
Byli jste někdy v Budapešti? Líbila se vám? 

************

I visited Budapest, the capital of Hungary, during traveling through Europe with my Erasmus friends in June. It's been a while but I still want to show you pictures and share my experiences (even though I didn't bring my camera - here I said why: Camera: experience pooper?)

We arrived to Budapest in the afternoon after taking train from Prague. We decided to go to the main square to watch football Euro match of home Hungarian team after reaching our accomodation (I recommend airbnb, the prizes weren't that much lower but flats look really great and their location was also great!). And because Hungarian team won we went to celebrate it with the rest of the nation to some lovely bars. 
The next day, we went to St Stephen's Basilica to join the free walking tour (I've already talked about this concept in my article about Trip to Bratislava ) and I have to recommend it to you again. We saw all the main sights thanks to it and the only one that we didn't visit was the building of Hungarian Parliament. 
Because we kept it quite calm we only went to see that beautiful Parliament building the other day. Some of us went to the famous termal baths (our guide told us to visit other baths than the most famous one and it was definitely good move) and we also managed to go to grab lunch to one of Hungarian markets (you can buy almost anything there but we only went there because of food, as always :))

Tips: 
  • Budapest is quite big but if you don't rush it you can definitely explore it by foot (specially if your accomodation is situated in the centre like ours)
  • As a Czech I already know many Hungarian traditional dishes but it was worth it to go try the real Hungarian ones anyway (and because you can usually buy them on the street or on food markets it's also going to be cheaper than eating in restaurants) - List of markets in Budapest (pick one near your accomodation since they are all quite similar)
  • Join the free walking tour - you'll learn a lot about Hungarian history and Budapest as well, you'll take a walk around all important sights and you'll get tips about restaurants and baths from local people :)
  • Go for a drink to one of those great underground bars - the atmosphere there is really great :)
  • If you don't feel like walking up Janos' Hill to have a beautiful view over Budapest, walking up the stairs to Buda castle during the free walking tour should be enough - Budapest is quite flat so you'll see everything from up there anyway :)

My favourite moment:
Cheering "Ria, Ria, Hungaria!" together with locals on the main square during the Euro football match and celebrating their victory. We managed to see many football matches together with locals throughout our traveling in Europe but the atmosphere here was definitely the best!

I liked Budapest but I have to admit that sometimes I felt like the city is quite dirty. And I was really surprised when I how bad was the food choice in normal supermarkets... But I don't only want to speak badly aboud Budapest, it's lively city with many restaurants and bars along the streets, so if you save some energy during the days of exploring you can have really great time in the evening! 
Have you ever been to Budapest? Did you like it?



































5 comments:

  1. pěkný článek, připomnělo mi to moji návštěvu města před nějakými 8 lety :) Je to krásné město! Free walking tours jsem vzala v pár městech a vždy to bylo fajn a dozvěděli jsme se plno zajímavostí :)

    ReplyDelete
  2. Nice Galery From Budapest.I still have not been there. I hope one day i will visited.

    ReplyDelete
  3. V Budapešti jsem ještě nebyla, ale hodně lidí tvrdí, že je to poměrně nedoceněné město (ve smyslu, že nejde o klasický cíl jako třeba Paříž), tak bych se určitě ráda někdy podívala :)

    ReplyDelete
  4. What a fascinating trip! I've never been to Budapest but it look like it has a lot of nice landmarks. Thank you for sharing!

    ReplyDelete
  5. Nice post! I loved the photos! I've always wanted to go to Budapest, it seems fascinating to me.

    ReplyDelete