Sunday 28 February 2016

TRAVEL: Copenhagen Day 2

Druhý den v Kodani byl o poznání slunečnější, ale také unavenější a bolestivější... I tak jsme toho ale stihli vidět hodně :)
Second day in Copenhagen was sunnier as well as more tiring and painful... But we've managed to see a lot anyway :)


Druhý den jsme měli v plánu vidět to, co jsme předchozí den nestihli, ale taky si trochu odpočinout a vyfotit Kodaň za trošku přívětivějšího počasí. To odpočívání se nám moc nepovedlo, takže jsme večer do autobusu ve směru Göteborg nasedali pořádně unavení, všichni jsme se ale shodli, že se nám víkend podařilo využít na maximum, a tak pokud i vy chcete do Kodaně vyrazit pouze na dva dny, nebojte se, že byste nestihli nějaké důležité památky, Kodaň je relativně malá.
V tomto článku ale přinesu hlavně tipy, pokud byste se Kodaň rozhodli navštívit.
Ráno jsme vyrazili na snídani do stejné pekárny, jako předchozí den, protože nám tam prostě a jednoduše chutnalo všechno - a že jsme si toho vždycky nakoupili :) Pokud tedy budete v Kodani, dojděte si do pekařství Holm's Bager. Po snídani se naše malá skupinka rozdělila. Kluci si šli půjčit kola, protože jak nejlépe poznat Kodaň, město cyklistů (no dobře, po Amsterdamu), než na kole. A nevyjde vás to ani tak draho (nebo už jsem si zvykla na skandinávské ceny?) - 100 DEK na 6 hodin. A prý to byl opravdu zážitek. Dost jsem jim ho záviděla, ale já s kabelkou a foťákem, bych si na kole asi tolik nehověla. Ještě když bych musela pořád zastavovat, protože tuhle barevnou budovu prostě musím vyfotit! Znáte to :)
My ostatní jsme šli před budovu radnice, kde se každý den můžete v 11 hodin připojit k tříhodinové tour po Kodani, s průvodcem, v angličtině. A zdarma - nebo lépe řečeno, na konci se od vás tak trochu očekává těch pár dánských korun, nebo alespoň doporučení na tripadvisoru. Já můžu tuhle walking city tour jedině doporučit, dozvíte se něco o památkách i dánské kultuře, dostanete tipy, kam zajít (takže nejlépe uděláte, když na tuhle prohlídku půjdete první den vaší návštěvy) a pobavíte se, protože průvodci jsou opravdu vtipní a některé informace podávají opravdu s nadhledem :) Jedním z tipů byla návštěva věže budovy parlamentu, která je (téměř jako všechny hlavní památky v Kodani) zdarma, a celé město máte jako na dlani! My už ji ale bohužel nestihli, takže se do Kodaně musím vrátit... ráda :)
Když budete chtít chvilku na odpočinek, skočte si do jedné z poboček kavárenského řetězce Baresso. Ve Švédsku (a co jsem tak zaslechla, tak i v Norsku) jsou na každém rohu kavárny Espresso house, které jsme si hned všichni oblíbili. Tohle je taková dánská verze :) 
Po city tour jsme se ještě šli podívat na moc hezký zámeček Rosenberg, který ale navštivte nejlépe na jaře nebo v létě, protože je proslulý svými zahradami plnými růží (ty jsme samozřejmě neviděli :)). 
Nakonec jsme si ještě prošli pár ulic Kodaně, zašli do Disney obchodu (kdybych byla dítě, chtěla bych tam být denně :) A že tam těch dětí s rodiči i v neděli večer bylo) a samozřejmě do Lego obchodu! Tam bych jako dítě strávila ještě delší dobu. To je opravdu ráj :))
To už bylo ale to poslední, co jsme v Kodani stihli... nakonec začalo po cestě na autobus i pršet, takže jsme odjížděli v pravý čas :) Jak už jsem psala výše, do Kodaně se určitě ještě vrátím, možná ještě v průběhu mého semestru ve Švédsku! A pokud by vás zajímalo něco víc, napište mi do komentářů. A samozřejmě mrkněte na předchozí článek z Kodaně !
Krásnou neděli přeju

We've planned to see what we haven't seen so far in Copenhagen second day but we also wanted to chill a bit and take some sunny pictures. There wasn't much time for chill in the end so we came to the bus station in the evening totally exhausted but we agreed that we used those two days in Copenhagen to the fullest and if you're planning to go there just for weekend and you're worried that it's not enough, trust me, it is. Copenhagen is quite small and you'll see all the main sights in one or two days.
But I'll try to give you some tips what to do in Copenhagen in this post...
We went for breakfast to the same bakery we ate our breakfast the day before because everything there was delicious! If you're in Copenhagen you should visit bakery Holm's Bager then. After the breakfast our small group split. Guys went to rent bikes because there's no better way how to explore this cycling friendly city other than on bike. The prize for renting a bike for 6 hours is quite good (or I got used to Scandinavic prizes?) - 100 DEK. And guys told me that it was totally worth it so I was really jealous that I didn't do the same but it would be impossible because of my camera. Plus I'd stop my bike near every second colored building because I just need to take picture of this one! I'm sure you know what I'm talking about...
The rest of us went to the square in front of city hall where you find free walking city tours starting every day at 11. Yes, it's for free. Or better to ay that they expect you to give them some danish crowns afterwards but it is worth it! You'll see all the main things, hear something about them as well as about Danish culture and you'll have fun because the guides are taking it easy. Yuou'll also get many tips where to go so if you're planning to visit Copenhagen and join this tour do it at the beginning of your visit. I really like the information that you can go to the top of Parliament's tower and see the whole city from above. We didn't manage to get up there though so I need to visit Copenhagen again. Gladly :) 
If you need a break while exploring Copenhagen go for a coffee to the Baresso coffee house. It's kind of Danish version of popular Swedish (and according to what I've heard also Norwegian) Espresso houses. As I'd say now: Fika all day every day. :)
We went to see really beautiful castle Rosenberg after city tour. But you better visit it during spring or summer because the gardens with roses are supposed to be very beautiful which we couldn't see of course :) After that it was time to walk through the city a bit more and then chill a little before leaving. Which meant going to the Disney shop (wonderland for children which you could say just by seeing so many families there even it was Sunday evening). And you just have to go to the Lego shop as you're in land of Lego! That would be my wonderland few years ago :)
Visiting these shops was the last thing we managed to do in Copenhagen ... and it even started raining when we were on our way to the bus station so it was the right time to leave :) As I've mentioned above I'll definitely come back to Copenhagen one day, maybe already during my stay in Sweden this semester. If you want to know more ask me in comments and go to read my last post about first day in Copenhagen if you haven't done that already :)
I wish you beautiful Sunday
Míša












































1 comment:

  1. Skvělý! Strašně moc se mi líbí ty řady domečků vedle sebe:-) Připomíná mi to Holandsko:-) Krásné fotky.
    www.jdeocestu.blogspot.cz

    ReplyDelete